Οι φήμες φουντώνουν για μια σημαντική αναβάθμιση στο iPhone. Αλλά μην περιμένετε μια αναδιπλούμενη συσκευή από την Apple φέτος.

Είμαστε λίγες εβδομάδες μακριά από την ετήσια φθινοπωρινή εκδήλωση της Apple, όπου πρόκειται να παρουσιαστεί το επόμενο iPhone, το οποίο ανεπίσημα ονομάζουμε σειρά iPhone 15. Αν και δεν αναμένεται να δούμε ακόμα ένα αναδιπλούμενο κινητό από την Apple, οι φήμες σχετικά με τα επόμενα iPhone δείχνουν πως απομακρύνονται από τον παραδοσιακό σχεδιασμό τους με ουσιαστικό τρόπο. Δεν θα ξέρουμε με βεβαιότητα έως ότου η Apple πραγματοποιήσει την επόμενη εκδήλωση iPhone, η οποία πιθανότατα θα είναι τον Σεπτέμβριο. Αλλά εδώ θα δείτε μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο αξιόπιστες φήμες για να σας δώσουν μια ιδέα για το τι να περιμένετε από τη σειρά iPhone 15.

Καλωσήρθες USB-C, αντίο Lightning

Είναι μια φήμη που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια, αλλά το 2023 η μετάβαση από μια θύρα Lightning σε μια θύρα USB-C θα μπορούσε τελικά να συμβεί. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πιέζει για ένα κοινό πρότυπο φόρτισης εδώ και χρόνια. Το 2022, κατάφερε να περάσει νομοθεσία που απαιτούσε από την Apple να εξοπλίσει τα iPhone της με θύρες USB-C έως το 2024, εάν θέλει να τα πουλήσει στην ΕΕ.

Εάν συμβεί αυτό, το ερώτημα είναι αν η Apple θα αλλάξει όλα τα μοντέλα iPhone σε USB-C ή μόνο αυτά που πωλούνται στην ΕΕ. Η Apple ήδη τροποποιεί τα μοντέλα iPhone σε περιφερειακό επίπεδο, όπως έκανε και με το iPhone 14: Η Aμερικανική έκδοση έχει ηλεκτρονική SIM, ενώ άλλες παραλλαγές διατηρούν την υποδοχή SIM. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Avi Greengart, αναλυτή της Techsponential, υπάρχουν καλοί λόγοι ώστε όλα τα iPhone να «στραφούν» προς USB-C.

«Υπάρχουν μεγαλύτερα ζητήματα οικοσυστήματος, ασφάλειας και αξεσουάρ με την υποδοχή τροφοδοσίας/δεδομένων, επομένως νομίζω ότι είναι πιο πιθανό η Apple να μεταφέρει όλα τα iPhone [σε παγκόσμιο επίπεδο] σε USB-C στο χρονοδιάγραμμα του iPhone 16 για να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον έμπειρο δημοσιογράφο του Bloomberg, Mark Gurman, μόνο τα μοντέλα iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max θα λάβουν θύρες USB-C φέτος. Ίσως μια πλήρης μετάβαση θα μπορούσε να συμβεί τον επόμενο χρόνο με το iPhone 16.

Το Dynamic Island επεκτείνεται σε όλα τα μοντέλα

Η Apple είναι πιθανό να συνεχίσει να πουλά τέσσερα μοντέλα iPhone με τη σειρά iPhone 15. Οι φήμες αναφέρουν γενικά παρόμοια σχεδίαση σε όλα τα επίπεδα, εκτός από το ότι η σχεδίαση που αλλάζει σχήμα του iPhone 14 Pro, γνωστή ως Dynamic Island, πρόκειται να επεκταθεί σε όλα τα μοντέλα.

Αυτή η φήμη προέρχεται από τον αναλυτή οθόνης Ross Young, ο οποίος είπε επίσης σε tweet του ότι δεν περιμένει τα βασικά μοντέλα iPhone 15 να έχουν υψηλότερο ρυθμό ανανέωσης όπως τα Pro iPhone της Apple επειδή η αλυσίδα εφοδιασμού δεν μπορεί να το υποστηρίξει.

Λεπτότερο bezel

Σύμφωνα με τον Gurman, η Apple αναμένεται να χρησιμοποιήσει μια νέα τεχνολογία κατασκευής που ονομάζεται “χαμηλή έγχυση πίεσης υπέρ-καλουπώματος” για την κατασκευή των Pro iPhone. Αυτή είναι η ίδια μέθοδος που χρησιμοποιείται για ορισμένα μοντέλα Apple Watch. Θα βοηθήσει την Apple να μειώσει το μέγεθος των πλαισίων κατά κλάσματα του χιλιοστού, κάτι που με τη σειρά του θα επιτρέψει μια ελαφριά αύξηση του χώρου που καταλαμβάνει η οθόνη.

Ευκολότερη επισκευή

Οι εσωτερικοί χώροι των iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max προορίζονται επίσης για επανασχεδιασμό που θα τους διευκολύνει στην επισκευή, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του ενημερωτικού δελτίου Gurman’s Power On. Ο Gurman λέει ότι τα εσωτερικά μέρη έχουν αλλάξει για να ταιριάζουν με αυτά του iPhone 14 και του iPhone 14 Plus, τα οποία είχαν τον εσωτερικό επανασχεδιασμό απο πέρυσι.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Apple δεν συζήτησε αυτόν τον εσωτερικό επανασχεδιασμό στην κεντρική της ομιλία, αλλά η αλλαγή εντοπίστηκε από ειδικούς επισκευών στο iFixit, οι οποίοι είπαν ότι ήταν προφανές ότι η Apple επέστρεψε στον πίνακα σχεδίασης για να επεξεργαστεί ξανά το εσωτερικό και να το ενσωματώσει απρόσκοπτα στα iPhone της.

Επεξεργαστής Ultra Wideband

Σύμφωνα με τον γνωστό αναλυτή της Apple, Ming Chi Kuo, το iPhone 15 θα τρέχει με έναν αναβαθμισμένο επεξεργαστή Ultra Wideband, τον οποίο η Apple αποκαλεί τσιπ U1, για να ενσωματωθεί καλύτερα με το νέο ακουστικό AR της εταιρείας, το Vision Pro. Το UWB είναι ένα πρότυπο ασύρματης επικοινωνίας μικρής εμβέλειας που χρησιμοποιείται συχνά για τον εντοπισμό της θέσης των αντικειμένων. Μπορεί να εντοπίσει το Apple AirTag σας ή να ξεκλειδώσει το αυτοκίνητό σας καθώς το περπατάτε με το τηλέφωνό σας. Σε μια πρόσφατη ανάρτησή του στο Twitter, ο Kuo είπε ότι όλα αυτά αποτελούν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Apple να «χτίσει ένα πιο ανταγωνιστικό οικοσύστημα για το Vision Pro».

Αναβάθμιση ασύρματης φόρτισης

Σύμφωνα με μια έκθεση του Μαΐου από το ChargerLab, έναν ιστότοπο ειδικό σε θέματα ενέργειας, όλα τα μοντέλα iPhone 15 θα υποστηρίζουν ασύρματη φόρτιση 15 watt χρησιμοποιώντας το ανοιχτό πρότυπο Qi2. Εάν αυτό αποδειχθεί αλήθεια, θα σημαίνει ότι το iPhone 15 θα μπορούσε να παρουσιάσει έναν εντελώς νέο οικοσύστημα συσκευών ασύρματης φόρτισης που θα μπορούν να φορτίζουν τη συσκευή με μεγάλη ταχύτητά. Η Apple είχε προηγουμένως περιορίσει τα πρότυπα ανοιχτής ασύρματης φόρτισης στα 7,5 W, αφήνοντας την πλήρη ταχύτητα φόρτισης 15 W για αξεσουάρ με άδεια Apple MagSafe.

Ήρθε ο τηλεφακός τύπου Periscope

Ο γνωστός παρατηρητής της Apple, Ming-Chi Kuo, αναλυτής της TF International Securities, προβλέπει ότι το iPhone 15 Pro Max θα λάβει τηλεφακό τύπου Periscope. Αυτό το είδος τηλεφακού επιτρέπει υψηλότερα επίπεδα οπτικού ζουμ, με τον Kuo να προβλέπει ότι θα μπορούσε να φτάσει το οπτικό ζουμ 6x στο iPhone 15 Pro Max. Το οπτικό ζουμ στο iPhone 14 Pro Max περιορίζεται στο 3x, κάτι που υστερεί σε ανταγωνιστές όπως το οπτικό ζουμ 10x του Samsung Galaxy S22 Ultra. Αυτή η φήμη ενισχύθηκε πρόσφατα από τη γνωστή πηγή διαρροής και χρήστη του Twitter Unknownz21, ο οποίος δήλωσε ότι το μοντέλο Pro Max θα εξοπλίζεται με τον ειδικό φακό.

Solid State κουμπιά για τα iPhone 15 Pro

Ο Kuo αναμένει ότι η Apple θα διαφοροποιήσει περαιτέρω τα βασικά και τα Pro μοντέλα της τα επόμενα χρόνια. Ένας τρόπος με τον οποίο περιμένει να συμβεί αυτό είναι μέσω των κουμπιών έντασης ήχου και λειτουργίας Solid State των μοντέλων iPhone 15 Pro αντί των τυπικών πλήκτρων που υπάρχουν στις σημερινές συσκευές. Τα κουμπιά Solid State, τα οποία ο Kuo λέει ότι θα είναι παρόμοια με το κουμπί αρχικής οθόνης που βρίσκεται στο iPhone SE και το iPhone 7, μιμούνται την αίσθηση αφής του πατήματος ενός κουμπιού με τη βοήθεια απτικής ανάδρασης. Το προφανές πλεονέκτημα αυτού του τύπου κουμπιών είναι ότι προστατεύει επίσης την συσκευή από την είσοδο νερού.

Μοντέλα Pro με μεγαλύτερη μνήμη

Σύμφωνα με την Ταϊβανέζικη εταιρεία ερευνών TrendForce, τα Pro μοντέλα της σειράς iPhone 15 θα έχουν μεγαλύτερη μνήμη RAM (8 GB από 6 GB), για να συμπληρώσουν το αναμενόμενο chipset A17 Bionic. Τα βασικά μοντέλα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν 6 GB RAM, σύμφωνα με την TrendForce.

Κάμερα με Μεταβλητό Zoom

Σύμφωνα με τον tipster Revengus, το iPhone 15 Ultra θα διαθέτει τηλεφακό με μεταβλητό φακό ζουμ, που είναι η ρύθμιση της κάμερας που φημολογείται ότι θα υπάρχει στο Galaxy S24 Ultra της Samsung. Οι κάμερες με μεταβλητό οπτικό ζουμ (συνεχές ζουμ) δεν συναντώνται συνήθως σε smartphone για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι το μέγεθος και ο σχεδιασμός των καμερών τηλεφώνου περιορίζει τον τύπο των φακών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Κυκλοφορία των νέων iPhone 15

Η Apple πραγματοποιεί την ετήσια εκδήλωσή της για iPhone τον Σεπτέμβριο σχεδόν κάθε χρόνο, επομένως αναμένουμε ότι το χρονοδιάγραμμα θα παραμείνει το ίδιο για το iPhone 15. Τα νέα iPhone συνήθως κυκλοφορούν λίγο αργότερα στην Αμερική, συνήθως την Παρασκευή της επόμενης εβδομάδας. Η Apple συνηθίζει να κλιμακώνει τις ημερομηνίες κυκλοφορίας για συγκεκριμένα μοντέλα, ειδικά όταν εισάγει ένα νέο σχέδιο ή μέγεθος. Επομένως, είναι πιθανό η σειρά iPhone 15 να έχει περισσότερες από μία ημερομηνίες κυκλοφορίας.

Που θα κυμανθούν οι τιμές;

Οι τιμές έχουν αυξηθεί δραματικά από τότε που έφτασε το αρχικό iPhone το 2007. Και αυτό μπορεί να συμβεί ξανά το 2023 με το iPhone 15. Η τιμή του κανονικού iPhone 15 αναμένεται επί του παρόντος να παραμείνει η ίδια, σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο παρελθόν με το CNET.  Ωστόσο, το ανώτατο όριο του εύρους τιμών θα μπορούσε να αυξηθεί εάν οι φήμες για ένα πολυτελές iPhone 15 Ultra αποδειχθούν αληθινές.

Το φημολογούμενο μοντέλο Ultra θα μπορούσε ενδεχομένως να αντικαταστήσει το iPhone 15 Pro Max το επόμενο έτος, έγραψε ο Mark Gurman του Bloomberg τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Αυτό συμφωνεί με τις προβλέψεις του Kuo, ο οποίος αναμένει από την Apple να κάνει περαιτέρω διαφοροποίηση μεταξύ των μοντέλων iPhone Pro και iPhone Pro Max.