Τα smartphone έχουν γίνει “ζωτικής σημασίας” για την καθημερινότητα των περισσότερων από εμάς. Αλλά καθώς περνούν τα χρόνια, μπορεί να διαπιστώσετε ότι στο τηλέφωνό σας η μπαταρία εξαντλείται πιο γρήγορα, ο αποθηκευτικός σας χώρος εξαντλείται και το τηλέφωνό σας έχει περισσότερες γρατζουνιές και σημάδια από ό,τι θα θέλατε. Μπορεί να φαίνεται ότι η καλύτερη επιλογή είναι να αγοράσετε ένα νέο τηλέφωνο, αλλά η συνεχής αναβάθμιση του τηλεφώνου σας δεν επιβαρύνει μόνο τον προϋπολογισμό σας αλλά και το περιβάλλον.

Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι το τρέχον τηλέφωνό σας θα έχει διάρκεια ζωής όσο το δυνατόν περισσότερο. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν το τηλέφωνο σας να φαίνεται φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει και κάποια επιπλέον χρήματα στην τσέπη σας.

Ενημερώνετε τακτικά το λογισμικό του smartphone σας

Πολλοί μπορεί να αγνοήσουν την ενοχλητική ειδοποίηση που εμφανίζεται όταν το τηλέφωνό τους απαιτεί ενημέρωση συστήματος. Και συχνά, περιμένουν μέρες ή εβδομάδες προτού τελικά ενημερώσουν το λογισμικό του smartphone τους. Αλλά είναι σίγουρα πολύ καλύτερη ιδέα απλώς να ολοκληρώσετε τις ενημερώσεις.

Εκτός από τις νέες δυνατότητες, οι ενημερώσεις λογισμικού προσφέρουν μια σειρά βελτιώσεων στον τελικού χρήστη, όπως διορθώσεις σφαλμάτων, αυξημένη απόδοση, βελτιωμένη ασφάλεια και καλύτερη συμβατότητα εφαρμογών. Οι ενημερώσεις λογισμικού προστατεύουν επίσης το τηλέφωνό σας από κακόβουλο λογισμικό και χάκερς. Όταν ένα τηλέφωνο λειτουργεί με παλαιότερο λογισμικό, οι κωδικοί πρόσβασης, οι τραπεζικές πληροφορίες, οι φωτογραφίες και τα στοιχεία επικοινωνίας είναι πιο ευάλωτα.

Φροντίστε την μπαταρία του τηλεφώνου σας

Ίσως ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο οι χρήστες smartphone προχωρούν σε αγορά ενός νέου smartphone είναι ότι η χωρητικότητα της μπαταρίας του τρέχοντος τηλεφώνου τους έχει μειωθεί σημαντικά. Και παρόλο που τα περισσότερα σύγχρονα smartphone χρησιμοποιούν επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου, αυτές δεν προορίζονται να διαρκέσουν για πάντα. Αλλά μόνο και μόνο επειδή η υγεία της μπαταρίας του τηλεφώνου σας μειώνεται, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απαλλαγείτε από το τηλέφωνό σας.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας του τηλεφώνου σας. To μέγεθος και o αριθμός των εφαρμογών που έχουν ληφθεί στο τηλέφωνό σας o αριθμός των εικόνων που είναι αποθηκευμένες στο τηλέφωνό σας η φωτεινότητα της οθόνης σας αλλά και οι φορτιστές που χρησιμοποιείται είναι κάποιοι από αυτούς.

Οι χρήστες μπορούν να διατηρήσουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του τηλεφώνου τους με πολλούς τρόπους. Πολλοί από εμάς πιθανότατα φορτίζουμε το τηλέφωνό μας στο 100% κατά τη διάρκεια της νύχτας αφήνοντάς το συνδεδεμένο ενώ κοιμόμαστε, αλλά οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν πιο έξυπνοι τρόποι να το κάνουμε. Για παράδειγμα, προτείνεται η φόρτιση να γίνεται σε δύο περιόδους φόρτισης κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η χωρητικότητα στις μπαταρίες των smartphone αρχίζει να μειώνονται μετά από έναν ορισμένο αριθμό φορτίσεων, επομένως είναι λογικό να περιορίζουμε τον αριθμό φορτίσεων όπου είναι δυνατόν. Καθημερινά, μπορείτε να αποτρέψετε την εξάντληση της μπαταρίας σας μειώνοντας τη φωτεινότητα και απενεργοποιώντας τις υπηρεσίες τοποθεσίας και τη συνδεσιμότητα Bluetooth όταν δεν τις χρησιμοποιείτε, καθώς αυτές οι λειτουργίες εκτελούνται συνεχώς στο παρασκήνιο και «στραγγίζουν» την μπαταρία σας.
Μόλις η μπαταρία του τηλεφώνου σας φτάσει στο …απροχώρητο — συνήθως περίπου δύο έως τρία χρόνια, σύμφωνα με τους περισσότερους κατασκευαστές — μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο αντικατάστασης της μπαταρίας σας πριν αποφασίσετε να αλλάξετε το smartphone σας.
Στο Phonesmart, μπορούμε να αναλάβουμε την αλλαγή μπαταρίας της συσκευής σας αλλά και όλες τις ανάγκες επισκευής του smartphone σας υπεύθυνα και οικονομικά.

Χρησιμοποιήστε τον αποθηκευτικό χώρο σας με σύνεση

Εφαρμογές, φωτογραφίες, ληφθέντα αρχεία και πολλά άλλα συσσωρευμένα στοιχεία που έχετε λάβει καταλήγουν στο τηλέφωνό σας. Και αρκετά σύντομα, το τηλέφωνό σας θα σας ειδοποιήσει ότι εξαντλείται ο διαθέσιμος χώρος αποθήκευσης. Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε; Σίγουρα, μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση σε ένα νεότερο τηλέφωνο με περισσότερο εσωτερικό χώρο αποθήκευσης, αλλά υπάρχουν κάποιες άλλες λύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε.
Εάν διαθέτετε iPhone, εξετάστε το ενδεχόμενο αναβάθμισης σε πρόγραμμα iCloud+. Το φθηνότερο πρόγραμμα είναι 99 σεντ το μήνα για 50 GB. Αυτό είναι το καλύτερο σχέδιο εάν είστε το μόνο άτομο που το χρησιμοποιεί και χρειάζεστε επιπλέον χώρο για φωτογραφίες, βίντεο, αρχεία, εφαρμογές και αντίγραφα ασφαλείας συσκευών. Εάν χρησιμοποιείτε Android, τότε ο Λογαριασμός σας Google έχει 15 GB αποθηκευτικού χώρου στο cloud — ή μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση σε Google One, το οποίο αυξάνει τα 100 GB.
Μπορείτε πάντα στην περίπτωση των Android συσκευών να προσθέσετε μια επιπλέον κάρτα μνήμης ή ιδανικά να εξετάσετε το ενδεχόμενο να διαγράφετε τακτικά εφαρμογές, φωτογραφίες, βίντεο και ληφθέντα αρχεία που δεν χρησιμοποιείτε πια.

Προστατέψτε την συσκευής σας

Αν και αυτός είναι ο πιο προφανής τρόπος για να προστατεύσετε το τηλέφωνό σας, πολλοί άνθρωποι το αμελούν. Αλλά μια στιβαρή θήκη τηλεφώνου και ένα προστατευτικό οθόνης μπορούν να βοηθήσουν πολύ. Τα περισσότερα smartphone είναι κατασκευασμένα με γυαλί στην μπροστινή οθόνη και στο πίσω κάλυμμα. Το γυαλί είναι το υλικό που επιλέγεται απο τους κατασκευαστές smartphone, καθώς είναι πιο συμβατό με την ασύρματη φόρτιση σε σχέση με το αλουμίνιο.
Αλλά όσο και αν μετά από κάποιες επιπόλαιες πτώσεις το τηλέφωνό σας βγαίνει άθικτο, χρειάζεται μόνο μια «καλή» πτώση για να σπάσει εντελώς η οθόνη σας. Και μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες Ευρώ η αντικατάσταση της, γι’ αυτό «απαιτείται» μια γερή θήκη τηλεφώνου και ένα προστατευτικό οθόνης. Οι περισσότεροι επιλέγουν μεταξύ πλαστικών και γυάλινων προστατευτικών οθόνης. Τα πλαστικά προστατευτικά είναι ανθεκτικά, επαναχρησιμοποιήσιμα και μεγάλης διάρκειας, αλλά μπορούν να θολώσουν την οθόνη σας με γρατσουνιές και δακτυλικά αποτυπώματα. Το ενισχυμένο γυαλί είναι ισχυρότερο από το κανονικό γυαλί και μπορεί να απορροφήσει χτυπήματα στην οθόνη σας.
Οι θήκες τηλεφώνου προστατεύουν το πίσω μέρος του και την πίσω κάμερα από ζημιές. Ορισμένες θήκες είναι αδιάβροχες, ώστε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο χρησιμοποιώντας το τηλέφωνό σας δίπλα στην θάλασσα ή τον νεροχύτη. Οι θήκες τηλεφώνων σάς επιτρέπουν επίσης να προσθέσετε το δικό σας στύλ στο τηλέφωνό σας, καθώς μπορείτε να τις αλλάξετε όσες φορές θέλετε.
Φροντίστε όμως να αφαιρείτε κάθε τόσο τη θήκη του τηλεφώνου σας για να καθαρίζετε το τηλέφωνό σας. Οι θήκες τηλεφώνου προορίζονται για την προστασία του τηλεφώνου σας, αλλά είναι γνωστές για την παγίδευση βρωμιάς και σκόνης.

Αποφύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες

Τα smartphone δεν προορίζονται να λειτουργούν σε ακραίες συνθήκες και τα περισσότερα έχουν τη βέλτιστη απόδοση μεταξύ 0 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Εάν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ το τηλέφωνό σας στην παραλία, σε μια υπαίθρια εκδήλωση ή το κρατήσατε στον ήλιο ενώ οδηγείτε, μπορεί να έχετε παρατηρήσει μια ειδοποίηση ότι το τηλέφωνό σας υπερθερμαίνεται.
Όταν ένα smartphone υπερθερμαίνεται, η μπαταρία μπορεί να καταστραφεί. Η μπαταρία μπορεί να εξαντληθεί, το τηλέφωνο μπορεί να κλείσει και — αν είναι πολύ ζεστό — μπορεί να μην ανάψει ποτέ ξανά αφού σβήσει. Οι ίδιοι κίνδυνοι υπάρχουν και σε παγωμένο καιρό.
Εάν πρέπει να έχετε το smartphone σας έξω στη ζέστη, απενεργοποιήστε τις υπηρεσίες τοποθεσίας και Bluetooth, μειώστε τη φωτεινότητα της οθόνης σας και απενεργοποιήστε όλες τις ειδοποιήσεις push. Εάν παρατηρήσετε ότι το τηλέφωνό σας ζεσταίνεται κατά την οδήγηση ή τη φόρτιση, αφαιρέστε το από τη θήκη του. Οι θήκες τηλεφώνων μπορούν να επιταχύνουν την υπερθέρμανση του τηλεφώνου σας.