Η Apple πρέπει να κάνει αυτήν την αλλαγή πριν από το τέλος του 2024 και ίσως αναγκαστεί να την κάνει πολύ νωρίτερα.

Ετοιμαστείτε να πείτε αντίο στην θύρα Lightning στο iPhone 16, και πιθανώς ακόμη και στο iPhone 14 ή 15. Οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ, εάν εγκριθούν, θα σημαίνουν ότι όλα τα smartphone που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχουν θύρες φόρτισης USB-C μέχρι το τέλος του 2024, και αυτό περιλαμβάνει και τα iPhone.

Επιπλέον, η Apple δεν μπορεί να αποφύγει τους κανόνες με ένα αντάπτορα: εάν οι κανονισμοί εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που είναι πολύ πιθανό, οποιοδήποτε τηλέφωνο με ενσύρματο φορτιστή πρέπει να είναι USB-C. Στόχος είναι να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα από περιττούς φορτιστές και καλώδια.

Η Apple εργάζεται ήδη πάνω σε αυτό. Οι καλά γνωρίζοντες αναλυτές του κλάδου Ming-Chi Kuo και Mark Gurman ανέφεραν και οι δύο ότι η Apple δοκιμάζει USB-C iPhone και οι τρέχουσες φήμες προτείνουν ότι θα δούμε τις συσκευές το 2023 με την κυκλοφορία του iPhone 15. Αυτό με την προϋπόθεση ότι καταρχήν το iPhone 15 θα έχει θύρα φόρτισης.

Η ΕΕ δεν μπορεί να υποχρεώσει τις εταιρείες να αλλάξουν τον τρόπο που κάνουν τα πράγματα, εάν δεν έχουν την έδρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά μπορεί να τους αναγκάσει να αλλάξουν τα προϊόντα που πωλούν στην ΕΕ – επομένως, εάν η Apple θέλει να συνεχίσει να πουλά iPhone στην Ευρώπη, θα πρέπει να έχει USB-C για ενσύρματη φόρτιση. Και η Apple θέλει να συνεχίσει να πουλά iPhone στην Ευρώπη, επειδή είναι μια τεράστια αγορά.

Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνει η Apple εδώ, γιατί είναι πιθανό η Apple να κάνει στον ενσύρματο φορτιστή ό,τι έκανε με την υποδοχή ακουστικών στο iPhone 7 και να κάνει all-in σε wireless everything. Δεν πιστεύουμε ότι θα συμβεί, κυρίως επειδή υπάρχουν πολλά ενσύρματα οχήματα CarPlay και ενσύρματα αξεσουάρ iPhone εκεί έξω, αλλά με την Apple όλα είναι δυνατά – και με ακουστικά όπως AirPods, AirPods Pro και τα AirPods Max που συνδέονται ήδη ασύρματα, ίσως να μην είναι τόσο παράξενη η ιδέα.

Ακόμα και αν η Apple έχει ήδη υιοθετήσει το USB-C για τα MacBook και τα πρόσφατα iPad της, μπορεί να αποφασίσει να «κόψει» εντελώς τα καλώδια στην περίπτωση του iPhone.