Η Apple αποκάλυψε ένα πολυαναμενόμενο headset επαυξημένης πραγματικότητας, το Apple Vision Pro, στην πρώτη μεγάλη κυκλοφορία νέου προϊόντος για σχεδόν μια δεκαετία.


Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, δήλωσε ότι τα νέα headset «συνδυάζουν άψογα τον πραγματικό και τον εικονικό κόσμο». Η εταιρεία τεχνολογίας ανακοίνωσε επίσης το τελευταίο της λειτουργικό σύστημα iPhone, καθώς και ενημερώσεις στο MacBook Air. Το headset έχει διάρκεια μπαταρίας δύο ωρών, κοστίζει 3.499 $ (3.276€) και θα κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου έτους στις ΗΠΑ.

Το κόστος είναι σημαντικά υψηλότερο από αντίστοιχα headset εικονικής πραγματικότητας που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Την περασμένη εβδομάδα η Meta ανακοίνωσε το Quest 3 – το οποίο κοστίζει 499 $.

Η Apple μίλησε επίσης για τη γενετική ΑΙ – την τεχνολογία που αποτελέι το νέο buzz στην Silicon Valley.

Το Apple Vision Pro φαίνεται διαφορετικό από παρόμοια headset της αγοράς – και θυμίζει περισσότερο ένα ζευγάρι γυαλιά σκι παρά ένα ακουστικό εικονικής πραγματικότητας. Η Apple χρησιμοποίησε την φράση «επαυξημένη πραγματικότητα» για να περιγράψει τι κάνει η νέα συσκευή. Η επαυξημένη πραγματικότητα, γνωστή και ως «μικτή πραγματικότητα», υπερθέτει εικονικά αντικείμενα στον κόσμο γύρω μας – επιτρέποντάς μας να ανακατεύουμε την πραγματικότητα με την εικονική πραγματικότητα κοιτάζοντας μέσα από μια οθόνη.

Σίγουρα η Apple έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να οδηγήσει στην εμπορική επιτυχία το Apple Vision Pro, και ίσως κάτι τέτοιο να αργήσει. Θα χρειαστεί «ένα σκασμό» περιεχόμενο για να το υποστηρίξει καθώς όπως και αν το δεις, 3.499 $ είναι πολλά χρήματα…


Δεν θα προσελκύσουν αρχικά τους mainstream καταναλωτές, η λογική λέει, κυρίως λόγω της εξαιρετικά υψηλής τιμής τους, όμως αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη, καθώς η Apple έχει ιστορικό «υπέρβασης του σκεπτικισμού» σχετικά με τις νέες συσκευές και έχει ενθαρρύνει ιστορικά τους καταναλωτές να παραβλέψουν το κόστος προκειμένου να προσθέσουν ένα νέο gadget στο «οπλοστάσιο» τους!