Εάν έχεις ένα αρκετά πρόσφατο iPhone ή iPad που υποστηρίζει τη λειτουργία Spatial Audio της Apple – δες την πλήρη λίστα με υποστηριζόμενα μοντέλα εδώ – ή Mac με macOS Monterey, υπάρχει μια ρύθμιση συστήματος που μπορεί να κάνει τη φωνή σας να ακούγεται πολύ πιο καθαρά στις φωνητικές κλήσεις και στις βιντεοκλήσεις.

Η λειτουργία ονομάζεται Απομόνωση φωνής  (Voice isolation) και μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτήν ανοίγοντας το Κέντρο Ελέγχου κατά τη διάρκεια μιας κλήσης FaceTime. Εάν πατήσετε στη λειτουργία μικροφώνου, θα πρέπει να δείτε την παραπάνω εικόνα, η οποία έχει τρεις επιλογές: Τυπική, Απομόνωση φωνής και Ευρύ φάσμα. Η τυπική είναι η προεπιλογή.

Εάν επιλέξεις Απομόνωση φωνής, το iPhone ή το iPad σου θα αρχίσει να επεξεργάζεται τον ήχο για να αφαιρέσει ήχους που δεν είναι η φωνή σου. Μπορεί να μειώσει ή ακόμα και να αποσιωπήσει τον θόρυβο του περιβάλλοντος με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα ακουστικά ακύρωσης θορύβου, κάνοντας τη φωνή σας να ακούγεται πολύ πιο καθαρά. Εάν θέλεις το αντίθετο και επιθυμείς οι άνθρωποι να ακούν όλους τους ήχους γύρω σου καθώς και τη φωνή σου, πάτησε το Ευρύ Φάσμα.

Το πλεονέκτημα της απομόνωσης φωνής είναι σαφές: ακούς πιο εύκολα και υπάρχει πολύ λιγότερη ηχώ. Αλλά υπάρχει ένα μειονέκτημα σε αυτό, το οποίο είναι ότι η φωνή σου ακούγεται πιο επεξεργασμένη από ό,τι θα ήταν διαφορετικά. Αυτό δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα για την πραγματοποίηση κλήσεων, αλλά εάν χρησιμοποιείς το FaceTime για εγγραφή podcast ή άλλες εφαρμογές όπου η ποιότητα του ήχου έχει σημασία, τότε η επεξεργασία μπορεί να είναι λίγο υπερβολική.